Sažetak | Ovčarska proizvodnja na području Grada Garešnice unatoč nedostatku tradicije ima vrlo
velike potencijale koji nisu dovoljno iskorišteni. Istraživanjem je utvrđeno da se radi o
proizvodnji koja je na promatranom području ozbiljnije prisutna od domovinskog rata
odnosno nekih 20-ak godina. Prevladavajući proizvodni smjer je proizvodnja janjećeg mesa
pri čemu se mlijeko koristi samo za othranu janjadi. Dominiraju tovne pasmine ovaca od kojih
je najzastupljenija solčavsko- jezerska ovca te njeni križanci.
Provedenim istraživanjem na promatranom području utvrđena je populacija od 6500 ovaca
koje se uzgajaju u 248 stada različitih veličina. Prosječna veličina stada je 26,40 ovce.
Najveći broj uzgajivača, njih 198 drži do 30 ovaca u stadu u kojima je ukupno 2.654 ovce tj.
40,44% . Za sve njih se može reći da se radi o hobby uzgoju gotovo isključivo za vlastite
potrebe.
Ostalih 50 proizvođača uzgaja oko 3.893 ovce čija bi prosječna veličina stada bila oko 80-ak
ovaca, a za većinu njih možemo reći da se bave ozbiljnom održivom proizvodnjom.
Istraživanjem je dokazano da je ukupan broj ovaca u zadnjih 10-ak godina u laganom porastu,
iako je primjetan pad ukupnog broja proizvođača. Zbog nedostatnih pašnjačkih površina sve
više uzgajivača prelazi sa ekstenzivnog na poluintenzivni a u pogledu hranidbe čak i na
intenzivni način uzgoja. Na žalost, zbog pritiska tržišta, koje traži lakšu janjad , puni genetski
kapacitet ovaca sa ovog područja ne može doći do izražaja.
Poboljšanjem pasminskog sastava, pojačanim iskorištenjem genetskog potencijala,
povećanjem prosječne veličine stada i uspostavom tržišta moguće je ovčarsku proizvodnju na
području Grada Garešnice vrlo lako podići na znatno višu razinu. |
Sažetak (engleski) | Sheep production in the city of Garešnica despite the lack of tradition has great potential that
is not fully utilized. The research shows that this kind of production is present from the end of
homeland war, this means for about twenty years. The main direction of production is oriented
on lamb meat wherein the milk is used only for nursing lambs. Fattening breeds of sheep are
dominating, and the most common breed is “solčavsko – jezerska” and its hybrids.
Conducted research found population of 6.500 sheep on observed area that are raised in 248
herds with different sizes. Average herd size is 26,40 sheep. The majority of growers, 198 of
them have up to 30 sheep in herd and that is total number of 2.654 sheep, or 40,44%. We can
say for all of them that they are bred sheep as a hobby, for their own consumption.
The rest of growers, 50 of them, bred about 3.893 sheep and their average herd size are about
80 sheep, and we can say for majority of them that they have serious and sustainable
production.
The research shows that total number of sheep is increasing in last ten years, although the
number of growers is decreasing. Due to lack of pasture areas more and more growers are
switching from extensive to semi-intensive and in terms of nutrition even to intensive method
of sheep farming. Unfortunately, due to market pressures, that requires lighter lambs, full
genetic capacity of sheep from this area cannot reach its full potential.
With improvements of breed composition, enhanced usage of genetic potential, increased
average herd size and establishment of market it is possible to set production of sheep, in the
area of city Garešnica, on much higher level. |