Sažetak | Govedarstvo je u svim razvijenim zemljama svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, jedna od najznačajnijih i najvažnijih grana stočarstva, tj. ukupne poljoprivredne proizvodnje. Govedima se pripisuje sposobnost da od jeftine voluminozne krme mogu proizvesti visoko vrijedne proizvode kao što su meso i mlijeko. Materijali za istraživanje ovog završnog rada prikupljeni su na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Antonio Panić. Cilj ovog završnog rada bio je detaljno opisati hranidbu mliječnih krava i procijeniti kvalitetu obroka. Kako bi sama procjena hranidbenih obroka bila što preciznija provedena je kemijska analiza za kukuruznu silažu cijele stabljike, silažu lucerne i vlažnog zrna kukuruza. Na temelju određenog kemijskog sastava izračunata je hranidbena vrijednost navedenih krmiva. Izračunata hranidbena vrijednost navedenih krmiva ovisno o njihovoj zastupljenosti, kao i zastupljenosti ostalih krmiva u obroku poslužila je za precizniju procijenjenu kakvoće postojećih obroka mliječnih krava. Na gospodarstvu se danas nalazi 75 muznih krava holstein pasmine, od čega je 65 u proizvodnji, a ostatak su zasušene. Na farmi je sveukupno 200 grla različitih kategorija. Krmiva za hranidbu stoke proizvode se na 88 ha poljoprivrednog zemljišta od čega je 60 % u njihovom vlasništvu dok je 40 % u zakupu. Prosječna proizvodnja mlijeka na gospodarstvu iznosi 8 000 litara sa 4.3 % mliječne masti i 3.6 % bjelančevina. U navedenim obrocima koncentracija NEL-a kretala se od 6,87 MJ/kg ST do 6,96 MJ/kg ST i u prosjeku je iznosila 6,92 MJ/kg ST. Koncentracija iSP kretala se od 153,25 g/kg ST do 156,27 g/kg ST i u prosjeku je iznosila 154,78 g/kg ST. U obroku se je konzumacija ST povećavala od početnih 18 – 20 kg, dok se je udio SV smanjivao s početnih 22,66% do 20,76%. Navedeni pad udjela SV nije se odrazio na smanjenje % m.m u mlijeku. Prosječna konzumacija ST po kravi je iznosila 19,06 kg, dok je prosječan udio SV u obroku iznosio 21,70%. Voluminozan dio obroka je pokrivao većinu hranjivih potreba mliječnih krava što navedene obroke čini rentabilnim. Iz svega navedenoga može zaključiti kako se na OPG-u Panić pridaje velika pažnja svim segmentima proizvodnje mlijeka od samog načina držanja, dobrobiti, genetike, osjemenjivanja, higijene, proizvodnje krmnog bilja, hranidbe, mužnje do same kakvoće proizvedenog mlijeka, te se vlasnici stalno konzultiraju sa strukom kako bi što pojeftinili, poboljšali i pojednostavili sami proizvodni proces i time bili što konkurentniji na tržištu. |