Abstract | Dobro organizirana stočarska proizvodnja nije moguća bez racionalne hranidbe domaćih životinja, a glavna voluminozna krmiva koja se koriste i proizvode na gospodarstvima RH su kukuruzna silaža te različite vrste sijena i sjenaža. Na kvalitetu kukuruzne silaže utječu mnogi čimbenici kao što su mikroklima, visina košnje biljke kukuruza za siliranje, način siliranja, skladištenje i zatvaranje silosa i dr. Cilj rada je utvrditi kemijski sastav i procijeniti kvalitetu kukuruzne silaže te ukazati na eventualne pogreške siliranja, koje se očituju kroz dobivene rezultate. U istraživanju su korišteni rezultati kemijskih analiza iz baze podataka Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, za trogodišnje razdoblje od 2020. do 2022. godine. Istraživanjem je obuhvaćeno 10 županija: Međimurska, Brodsko-posavska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Koprivničko-križevačka, Zagrebačka, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Istarska i Osječko-baranjska. Analitičko istraživanje prethodno sušenih uzoraka silaže rađeno je FT-NIR metodom uz primjenu spektrometra Q-Interline A/S (model QIA1020, serija MB3000), te su ispitani sljedeći pokazatelji: suha tvar (ST %), sirovi protein (SP % ST), sirovi pepeo (Spep. % ST), sirova vlakna (SV % ST), neutralna detergent vlakna (NDV % ST), kisela detergent vlakna (KDV % ST), kiseli detergent lignin (KDL % ST), energetska vrijednost (NEL, MJ/ kg ST), pH vrijednost, škrob (% ST), octena (g/kg ST), te mliječna kiselina (g/kg ST). Rezultati, parametri kvalitete kukuruzne silaže, obrađeni su u statističkom programu Statistica, 13.4.0.14 korištenjem GLM-postupka, a za ispitivanje razlika korišten je Tukey (HSD) test. Za klasifikaciju razlika između udjela korištene su referentne vrijednosti prema DLG sustavu (DLG, 2011), osim sirovih vlakana gdje su korištene referentne vrijednosti IfF (IfF, 2020), za čije je ispitivanje značajnosti korišten Pearson-ov Chi2-test. Dobiveni rezultati pokazuju da prosječna vrijednost analizirane silaže pripada razredu dobre silaže. Godine u kojima se provodilo istraživanje kao i obuhvaćene županije imale su značajan utjecaj na kvalitativne parametre kukuruzne silaže. Dobivene različitosti u kvaliteti silaža ukazuju i na određene pogreške u načinu spremanja silaže, stoga je potrebno utjecati na podizanje razine svijesti o potrebi analiziranja stočne hrane i edukacijama proizvođača kako bi se iste što više smanjile. |
Abstract (english) | Well-organized livestock production is not possible without rational feeding of domestic animals, and the main bulky feed used and produced on the farms of the RH are maize silage and different types of hay and haylage. The quality of maize silage is affected by many factors, such as the microclimate, the cutting height of the corn plant for ensiling, the method of ensiling, storage and closing of the silo, etc. The aim of the work is to determine the chemical composition and assess the quality of maize silage, and to point out possible ensiling errors that manifest themselves through the obtained results. The research used the results of chemical analyzes from the database of the Central Laboratory for Quality Control of Honey and Fodder, of the Croatian Agency for Agriculture and Food, for the three-year period from 2020. to 2022. The survey covered 10 counties: Međimurska, Brodsko-posavska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Koprivničko-križevačka, Zagrebačka, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Istarska and Osječko-baranjska. Analytical research of pre-dried silage samples was performed using the FT-NIR method using a Q-Interline A/S spectrometer (model QIA1020, series MB3000), and the following indicators were tested: dry matter (%), crude protein (% DM), crude ash (% DM), crude fibers (% DM), neutral detergent fibers (% DM), acidic detergent fibers (% DM), acidic detergent lignin (% DM), energy value (MJ/kg DM), pH value, starch (% DM), acetic (g/kg DM), and lactic acid (g/kg DM). The results, quality parameters of maize silage, were processed in the statistical program Statistica, 13.4.0.14 using the GLM-procedure, and the Tukey (HSD) test was used to test the differences. For the classification of the differences between the shares, reference values according to the DLG system (DLG, 2011) were used, except for crude fibers, where the reference values of IfF (IfF, 2020) were used, for the significance test of which Pearson's Chi2-test was used. The obtained results show that the average value of the analyzed silage belongs to the class of good silage. The years in which the research was conducted as well as the counties covered had a significant impact on the qualitative parameters of maize silage. The obtained differences in the quality of silage also indicate certain errors in the way of storing silage, therefore it is necessary to raise the level of awareness about the need to analyze animal feed and educate producers in order to reduce them as much as possible. |