Abstract | Cilj ovog rada je utvrditi organizaciju dorade merkantilne openice u poduzeću
„Mlinoprom“ od prijema do manipulacije merkantilne pšenice prije prerade, kako bi finalni
proizvodi bili zadovoljavajuće kvalitete. Postupci koji su obuhvaćeni obuhvaćaju sve
tehnološke operacije od prijema robe pa daljnja manipulacije robom, uključujući i
skladištenje, praćenje bitnih parametara i po potrebi nužnih intervencija tijekom
skladištenja u silosu. U tim tehnološkim procesima obuhvatit ću sve radnje od prijema i
otkupa, uzorkovanja, dorade i sušenja, transporta i skladištenja pšenice, a nakon toga
usporediti linije zaprimljene pšenice po količini otkupa i kvalitativnim parametrima koji
ujedno čine i cijenu/kategoriju pšenice. Na osnovi provedenih istraživanja uočeno je da se
ne zaprimaju one partije kojd bi mogle kasnije uzrokovati probleme u skladištenju i
tehnološkim postupcima meljave, a time ekonomski gubitak zbog smanjenja ili variranja
kvalitete različitih partija brašna. Manipulacijom robe od transporta pa sve do skladištenja
zaprimljena masa se dovodi u što adekvatnije stanje za čuvanje pomoću strojeva za doradu
i sušenje zrnja, (preventivno) kako nebi dolazilo do (raznih pojava štetnika, do
samozagrijavanja mase, proklijavanja, zbog disanja do povećanja vlage u masi), odnosno
da se skladišni gubici svedu na minimum. svi tehnološki postupci koji se provode u
poduzeću „Mlinoprom“ provode se po svim pravilima struke s ciljem dobivanja finalnog
proizvoda, tj. brašna, stabilne i ujednačene kvalitete svake partije. Takva ujednačena
kvaliteta brašna, posljedica je i odluke kupca, tj. ovlaštenih osoba na liniji zaprimanja, koji
ne zaprimaju partije merkantilne pšenice koje bi svojim niskim pokazateljima skladišne i
tehnološke kvalitete mogle bitno utjecati na ukupno smanjenje, ili što je još gore, veća
variranja (oscilacije) tehnološke kvalitete različitih partija brašna proizvedenog u
„Mlinopromu“. |