Sažetak | Alelopatija je proces kojim biljka, gljiva ili mikroorganizam proizvode alelokemikalije koje otpuštanjem u okoliš djeluju inhibirajuće ili stimulirajuće na rast i razvoj drugih organizama. Biljne vrste proizvode alelokemikalije u svim tkivima, a njihovo oslobađanje ima značajnu ulogu u prirodnim ekosustavima i razvoju biljnih zajednica te u agroekosustavima. Značajnost alelopatije u poljoprivrednoj proizvodnji očituje se mogućnošću primjene u cilju poboljšanja svojstava tla razgradnjom biljnih ostataka, povećanja raznolikosti usjeva primjenom u plodoredu, poboljšanja otpornosti usjeva na abiotičke čimbenike, ali posebice u kontroli korova, bolesti i štetnika, direktno ili razvojem biopesticida. Ljekovito bilje je vrsta bilja čiji jedan ili više biljnih dijelova sadrže biološki aktivnu tvar koja se može koristiti u terapijske svrhe ili kemijsko-farmaceutske sinteze. Veliki broj biljnih vrsta izlučuje aktivne kemijske materije koje mogu na druge biljke utjecati dvojako: inhibitorno, ali i stimulativno prema fiziološkim procesima drugih biljaka u njihovoj blizini. Alelokemikalije se u budućnosti smatraju kao veliki potencijal u suzbijanju korova. Vodeni ekstrakti su prikladni za biljke koje sadrže aktivne tvari koje se otapaju u vodi. To su, primjerice, biljke sa sluzima, te neke droge s mineralima, flavonoidima, kumarinima i sličnim spojevima. U ovom diplomskom radu je istraživan alelopatski utjecaj vodenih ekstrakata bilja chie (Salvia hispanica), koprive (Urtica dioica L.), pelina (Artemisia absinthium) te crnog kima (Nigella sativa) na klijanje sjemena, rast klijanaca i korijena paprike (Capsicum annuum), špinata (Spinacia oleracea) i salate (Lactuca sativa). Pokus je provođen u laboratorijskim uvjetima u petrijevim zdjelicama. Korišteni su vodeni ekstrakti navedenih biljaka u koncentracijama od 2,5%, 5% i 10%. Klijavost je određivana 7., 14. i 21. dana nakon početka pokusa. Osim klijavosti obavljeno je mjerenje duljine klijanaca (stabljike i korjenčića Najbolji rezultati klijavosti (71.5%), duljine lista klijanaca (3,73 cm) i duljina korijena klijanaca paprike (2,55 cm) ostvareni su na kontroli. Najveća klijavost špinata (97,0%) ostvarena je s vodenim ekstraktom chia sjemenki (2,5%), a najveća duljina lista klijanaca (4,58 cm) zabilježena je s vodenim ekstraktom sjemenki crnog kima (5%), dok je najveća duljina korijena klijanaca (5,93 cm) ostvarena s vodenim ekstraktom chia sjemenki (2,5%) s. Najbolja klijavost salate (99,0%) ostvarena je s vodenim ekstraktom herbe pelina (2,5%), a najveća duljina lista klijanaca (4,55 cm) ostvarena je s vodenim ekstraktom chia sjemenki (5%), dok je najveća duljina korijena klijanaca (3,38 cm) ostvarena s vodenim ekstraktom sjemenki crnog kima (2,5%). |