Sažetak | U ovom radu analizirala su se kvalitativna i kvantitativna svojstva pšenice na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima. Pokus je posijan 20.10.2017., a pretkultura je bila tikva. Tijekom pokusa pratile su se faze razvoja pšenice i vagala masa zrna/klas, brojali klasovi/m2, mjerila se dužina klasa i postotak proteina, te se izračunao broj zrna/klas, prinos po ha, masa 1000 zrna i hektolitarska masa. Posijane su sorte i linije pšenice. Linije: J 77, J 78, J 79, J 80, J 82, J 83, J 85, J 86, J 87, J 88, J 801 - 2, J 105. Sorte: KOLEDA, DIVANA, VESNA, BOLOGNA, FALADO, INGENIO. Pratile su se faze razvoja pšenice i radila su se mjerenja hektolitarske mase, mase 1000 zrna i udjela proteina. Najveći broj klasova imala sorta VESNA u prvoj repeticiji, najveću prosječnu dužinu klasa po repeticijama linija J 87 u prvoj repeticiji, najveći prosječni broj zrna/klas sorta FALADO u petoj repeticiji, najveću prosječnu masu zrna/klas sorta FALADO u petoj repeticiji najveću prosječnu masu 1000 zrna linija J 78 u prvoj repeticiji. Najviša prosječna hektolitarska masa je kod sorte J77 u četvrtoj repeticiji. Najviši udio proteina je kod linije J 78. Najviši prinos zrna je kod sorte INGENIO u prvoj repeticiji. |