Sažetak | Govedarska proizvodnja jedna je od najznačajnijih grana stočarstva i jedna od najvažnijih grana ukupne poljoprivredne proizvodnje. Odgovarajuća hranidba zahtijeva dobro poznavanje hranjive vrijednosti krmiva i njihovo specifično djelovanje na organizam i produktivnost krave. Osim na količinu i sastav mlijeka hranidba uvelike djeluje i na reprodukciju krava kao i na pojavu metaboličkih bolesti. Cilj ovog završnog rada bio je detaljno opisati hranidbu i procijeniti kvalitetu korištenih obroka na gospodarstvu. Za utvrđivanje navedenog cilja korištena je metoda intervjua s vlasnikom gospodarstva, a provedena je i kemijska analiza krmiva korištenih u obroku mliječnih krava i to na sadržaj: suhe tvari (ST), sirovog pepela (Spep), sirovog proteina (SP), sirove vlaknine (SV), sirove masti (SM), sirove nedušične ekstraktivne tvari (SNET) u laboratoriju LKSH. Na temelju kemijskog sastava navedenih krmiva, a prema DLG-ovim (1997) formulama, utvrđena je hranidbena vrijednost navedenih krmiva: energetska vrijednost (bruto i neto energija laktacije), ruminalni dušični balans (RNB), kao i metabolička proteinska vrijednost, tj. količina iskoristivog sirovog proteina (iSP). Utvrđene energetske vrijednosti izražene su u MJ/kg, dok su RNB i količina iSP-a izraženi u g/kg. Na gospodarstvu se uzgaja oko 60 grla stoke od čega je 30 muznih krava, te ovisno o godišnjem dobu, oko 30 grla rasplodnog podmlatka. Krmiva za hranidbu stoke proizvode se na ukupno 28 ha, od čega je 50% u vlasništvu, a ostatak višegodišnjem najmu. Prosječna proizvodnja mlijeka na gospodarstvu iznosi 7 000 litara sa 4,2% mliječne masti i 3,4% bjelančevina. Koncentracija energije se u svim obrocima kretala od 5,36 MJ/kg ST do 5,93 MJ/kg ST, dok se je koncentracija iskoristivog sirovog proteina kretala od 115,41 g/kg ST do 138,86 g/kg ST. Zajedno s povećanjem koncentracije energije povećavala se i konzumacija ST tvari po kravi s početnih 12,57 kg ST tijekom suhostaja do 24,18 kg ST u vrhu laktacije. Povećanje konzumacije ST uzrokovalo je blago povećanje svih hranjivih tvari, što je izrazito bitno kod mliječnih krava, jer se na taj način smanjuje pojavnost metaboličkih poremećaja. Većinu hranidbenih potreba, od oko 70%, pokriva voluminozan dio obroka, što obroke čini vrlo ekonomičnim. Iz svega navedenoga može se zaključiti kako se na OPG-u Hubzin pridaje velika pažnja hranidbi stoke, od proizvodnje krmiva do samog sastava obroka za svaku proizvodnu fazu mliječnih krava. |