Abstract | Krumpir (Solanum tuberosum L.) je zeljasta jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae koja se uzgaja isključivo radi gomolja te se smatra neizostavna namirnica u svakom kućanstvu. Danas na tržištu postoji veliki broj sorata krumpira različitih karakteristika, agronomskih i kulinarskih. Cilj istraživanja bio je utvrditi dinamiku rasta cime, vrijeme cvatnje, morfološka svojstva (boju mesa i pokožice ploda), prinos po ha i kulinarska svojstva (A,B,C,D tip) 13 sorti krumpira. Sorte korištene u pokusu bile su: Vineta, Marabel, Sylvana, Colomba, Agria, Arizona, Hermosa, Monte Carlo, Cleopatra, Red Scarlet, Desiree, Hopehely, Balatonirozsa. Nakon provedenog istraživanja utvrđene su značajne razlike u svim istraživanim svojstvima. Sorta Agria je postigla je najveći porast cime od 6 cm, a najmanji porast sorta Colomba. Najkraće su cvale Vineta, Sylvana i Colomba, a najduže Agria. Najveći prinos po biljci i prinos po hektaru postigla je sorta Balatoni rozsa, a najmanji sorta Cleopatra. Prema ocjeni kušača postoje i velike razlike u kulinarskim svojstvima sorti |