Abstract | Kukuruz je jedna od vodećih poljoprivrednih kultura, koristi se u ljudskoj prehrani, za ishranu stoke, u industriji. Njegova agrotehnička važnost je velika, a površine zasijane kukuruzom u svijetu se povećavaju. Kukuruz je jednogodišnja, jednodomna, stranooplodna biljna vrsta, ima dobro razvijen, žiličasti korijen, visoku i krupnu stabljiku, građenu od nodija i internodija, velike i na vrhu nazubljene listove i krupno zrno. Hibride kukuruza možemo podijeliti prema nekoliko kategorija, prema dužini vegetacije, prema načinu upotrebe, prema postanku. U Hrvatskoj je proizvodnja sjemena kukuruza počela 50-tih godina prošlog stoljeća, kroz godine se usavršavala i danas hrvatski hibridi po kvaliteti ne zaostaju za svjetskih hibridima. To dokazuju i naše sjemenarske kuće Bc institut i Poljoprivredni institut Osijek. Upravo prodaja hibrida kukuruza u razdoblju od 2019. do 2022. u Ktc Poljoljekarni Vrbovec je predmet analize ovog rada. U ponudi su bili hibridi dobavljača Bc institut, Poljoprivredni institut Osijek, Corteva i Agromais. Uvidom u podatke o prodaji može se utvrditi da su se najviše prodavali Bc hibridi, domaći hibridi su se prodavali znatno više od uvoznih hibrida, tretirano sjeme je imalo bolju prodaju od netretiranog sjemena. Po FAO grupama najtraženiji su bili hibridi grupa 300-400-490 jer su po dužini vegetacije i ostalim karakteristikama najpogodniji za uzgoj na našem području. |