Abstract | Istraživanje kvalitete sijena je provedeno u travnju mjesecu 2016. godine na 12 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz užeg križevačkog kraja u Koprivničko križevačkoj županiji. Gospodarstva se bave proizvodnjom kravljeg mlijeka, a broj krava se kreće od 5 do 14.
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kvalitetu sijena koja se koriste u proljetnim obrocima krava, ali i prikazati osnovne karakteristike gospodarstava i proizvodnje sijena.
Prirodni travnjaci su u strukturi poljoprivrednih površina na gospodarstvima zastupljeni s 16,7 do 54 %, površine. Karakterizira ih velika usitnjenost (veliki broj malih parcela, veličina površine od 0,14 do 0,50 ha, u prosjeku od 0,20 do 0,30 ha) i prilična udaljenost od gospodarstava (od 0,01 do 4,6 km, u prosjeku 1,67 km). Navedeni razlozi dovode do različitih razina primjene agrotehničkih mjera i rokova košnje, a samim time i broja otkosa te prinosa. Sijena iz proljetnih obroka potjecala su s prirodnih travnjaka i to većinom od prvog otkosa.
Za određivanje kvalitete sijena utvrđivani su sljedeći parametri: suha tvar (ST), sirovi proteini (SP), neutralna detergent vlakna (NDF), metabolička energija (ME), ugljikohidrati topivi u vodi (UTV) i probavljivost organske tvari u ST (D-vrijednost). Uzorci sijena su analizirani NIRS aparatom (Foss, Model 6500). ST se kretala od 835,1 do 908 g/kg ST. Sadržaj SP u većine uzoraka sijena iznosio je svega 40 g/kg ST, a samo je jedno sijeno bilo sa znatno većim sadržajem SP (101 g/kg ST). Sadržaj NDF je iznosio oko 700, a samo u jednom uzorku bio je 629 g/kg ST. ME se kretala od 7 do 9,3 MJ/kg ST. Utvrđeno je variranje sadržaja UTV od 58 do 191 g/kg ST, ali je samo jedno sijeno imalo 191 g/kg ST dok su ostala većinom bila do 90 g/kg ST. D vrijednost je varirala od 47 do 62 %. Povoljne vrijednosti za UTV, NDF, ME i D vrijednost utvrđene su kod samo jednog sijena, ali je i ono imalo, kao sva ostala sijena, nizak sadržaj proteina.
Rezultati istraživanja su pokazali da je sijeno iz proljetnih obroka krava s istraživanih gospodarstava slabe kvalitete, bez obzira je li sijeno iz prvog ili drugog otkosa. Iako je poznat veliki broj čimbenika koji utječu na kvalitetu sijena, razlozi slabe kvalitete ispitivanih sijena zasigurno leže u prekasnoj košnji travnjaka. |