Abstract | Stočarstvo se u 21. stoljeću suočava s nizom izazova; povećanje proizvodnje hrane za kontinuirano rastuću globalnu populaciju, smanjenje obradivih površina, klimatske promjene, povećanje proizvodnje po grlu uz primjenu mjera dobrobiti životinja. Usprkos padu broja goveda na globalnoj razini i u Republici Hrvatskoj, povećava se proizvodnja mlijeka po grlu. U RH, dominira simentalska pasmina, a u njezinu uzgoju prednjači Koprivničko – križevačka županija. Kontinuirano ulaganje u genetski napredak i povećanje proizvodnje mlijeka je rezultiralo nizom visoko kvalitetnih uzgajivača glede genetske kvalitete grla. Kako bi se postigla maksimalna proizvodnja po grlu, izuzev genetike, potrebno je zadovoljiti ostale mjere dobrobiti životinja poput hranidbe, prevencije bolesti, veterinarskih tretmana, smještaja i dr.
Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj primjene mjera dobrobiti životinja, odnosno načina smještaja na kemijski sastav i higijensku ispravnost mlijeka. Istraživanje je provedeno na OPG-u Hrženjak (farma A) koja ne primjenjuje mjere dobrobiti životinjam, a životinje su držane na vezu. Zatim, farma B (OPG Kenđelić) također ne primjenjuje mjere dobrobiti, dok su goveda uzgajana u tzv. „lauf“ staji s mogućnosti ispusta. Jedino, farma C (OPG Radmilović) primjenjuje mjere dobrobiti životinja s mogućnosti korištenja ispusta i pašnjaka. Rezultati istraživanja pokazali su statističko značajno veći udio mliječne masti na farmi C, što je u skladu s dosadašnjim istraživanjima koja upućuju na izrazitu varijabilnost mliječne masti zbog niza okolišnih i genetičkih faktora. Nadalje, uočava se manja varijabilnost u udjelu proteina, no svakako je veća na farmi A i B. Najmanji broj ukupnih mikroorganizama je opažen na farmi A, odnosno kod vezanog načina držanja, dok je najmanji broj somatskih stanica detektiran na farmi koja primjenjuje mjere dobrobiti – farmi C. Potrebna su detaljnija istraživanja kako bi se donijeli egzaktni dokazi o utjecaju načina držanja na kvalitetu mlijeka, s fiksnim utjecajem ostalih parametara. |
Abstract (english) | Livestock farming in the 21st century faces a series of challenges: increasing food production for a continuously growing global population, reduction of arable land, climate changes, increasing production per animal while applying animal welfare measures. Despite the global decline (also in Croatia) in the number of cattle, milk production per animal is increasing. In Croatia, the Simmental breed dominates, with Koprivničko - križevačka county leading in its breeding. Continuous investment in genetic progress and increasing milk production has resulted in a number of highly ranked breeders, in terms of the genetic quality of their cattle. To achieve maximum production per animal, in addition to genetics, other animal welfare measures such as feeding, disease prevention, veterinary treatments, housing, and others should be met. The aim of this research is to determine the impact of applying animal welfare measures, i.e., the housing system, on the chemical composition and hygienic quality of milk. The research was conducted at the Hrženjak family farm (farm A), which does not apply animal welfare measures, and the animals were kept in tie-stalls. Then, farm B (Kenđelić family farm) also does not apply welfare measures, while the cattle were in a 'loose housing' system with outdoor access. Only farm C (Radmilović family farm) applies animal welfare measures with access to both an outdoor area and pasture. The results of the research showed a statistically significant higher milk fat content on farm C, which is in line with previous research pointing to significant variability in milk fat due to various environmental and genetic factors. Furthermore, there is less variability in protein content, but it is still higher on farms A and B. The lowest total microorganism count was observed on farm A, which uses tie-stall housing, while the lowest somatic cell count was detected on the farm that applies welfare measures – farm C. More detailed research is needed to provide exact evidence of the impact of the housing system on milk quality, with fixed control of other parameters." |