Abstract | U svijetu veliki,rastući problem predstavlja nestašica hrane koja je usko vezana za siromašne zemlje trećeg svijeta; no drugi problem vezan za ljudsku prehranu javlja se u bogatim zemljama koja hrane ima čak i u izobilju. Taj problem je slaba nutritivna vrijednost hrane, pogotovo pšenice koja je jedna od najzastupljenijih i najkorištenijih namirnica u ljudskoj prehrani. Oplemenjivanjem bilja, konkretno pšenice moguće je barem reducirati taj problem. Oplemenjivanjem na nutritivna svojstva pšenice (minerale) mogu se dobiti sorte/linije koje imaju optimalniju koncentraciju traženih minerala. Na površinama Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima 2017. godine postavljen je mikropokus u kojem je bilo zasijano 50 sorata i linija pšenica. Cilj istraživanja bilo je ispitivanje i utvrđivanje koncentracija minerala (Mg, Ca, Zn, Cu, Mn i Fe) u zrnu različitih sorata i linija pšenice. Na temelju dobivenih rezultata iz provedenih analiza treba se utvrditi koje su sorte/linije bolje opskrbljene mineralima (Mg, Ca, Zn, Cu, Mn i Fe) i onda njih dalje koristiti u oplemenjivačkim programima. Analiza koncentracije minerala radila se na Atomskom apsorpcionom spektrometru (AAS Perkin Elmer), koji se nalazi u prostorijama laboratorija Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima. Svaki uzorak očitavao se tri puta te se nakon toga uzimala prosječna vrijednost. Rezultati analize izražene su u mg kg-1. Instrument je visoke osjetljivosti, a rad kontrolira Softwar Syngistix AA Flame. Od 25 analiziranih sorata/ linija najveću koncentraciju magnezija (Mg) ima linija J 86, kalcija (Ca) ima linija J 77, cinka (Zn) ima sorta DIVANA, bakra (Cu) ima linija J 801-2, mangana (Mn) ima linija J 78, a željezom (Fe) najbolje je opskrbljena linija J 86. . Izdvojene su neke sorte/ linije koje imaju povećane koncentracije u više od 3 elemenata :J 86(magnezij, kalcij, mangan i željezo), VESNA (magnezij, kalcij, cink i bakar), J 85 (magnezij, kalcij, mangan i željezo), J 801-3 (magnezij, kalcij, cink i bakar), J 87 (magnezij, kalcij, mangan i željezo). Analizom podataka pokazalo se da postoje varijacije u količinama minerala u zrnu krušne pšenice različitih sorti/ linija; te se kod nekih linija i sorata utvrdila vrlo dobra opskrbljenost s 4 različita minerala. |