Abstract | Govedarstvo je bez sumnje najznačajnija grana stočarstva, kako u svijetu tako i u našoj zemlji. U razvijenim zemljama udio govedarstva iznosi 60 – 70 % vrijednosti stočarske proizvodnje, a 40 – 50 % vrijednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje. Kvaliteta junećeg mesa vrlo je raznolika. Nju uvjetuju u prvom redu dob zaklanog grla, zatim tip goveda i njegova utovljenost, kao i sam način način hranidbe. Hranidba tovne junadi trebala bi omogućiti maksimalno iskorištavanje intenziteta rasta, kakvoće finalnog proizvoda, zadovoljenje fizioloških potreba i očuvanja zdravlja, kao bitnog činioca racionalne i intenzivne proizvodnje mesa. Materijali za ovoj rad prikupljeni su na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Burek Emina. Cilj ovog završnog rada bio je detaljno opisati hranidbu tovne junadi i procijeniti kvalitetu obroka pomoću prikupljenih podataka. Radi preciznije procjene hranidbenih obroka od OPG-a sam dobila podatke analiziranih krmiva za: kukuruznu silažu cijele stabljike i sjenažu talijanskog i engleskog ljulja. Na OPG-u Burek nalazi se ukupno 480 grla simentalske pasmine, od kojih su 202 muzne krave, 130 bređih junica, 86 junadi, 32 teladi do 3 mjeseca starosti i 30 teladi od 3 do 6 mjeseci starosti. Na OPG-u se nalaze dva objekta za tov junadi. U oba objekta primjenjuje se slobodan način držanja na dubokoj prostirci. Kapaciteti tovilišta iznosi oko 70 – 80 junadi po turnusu. Junad se tovi do završnih težina od oko 650 kg. Krmiva za hranidbu stoke proizvode se na 180 ha poljoprivredne površine, od čega je 170 ha u vlasništvu OPG-a, dok je 10 ha u najmu. Na ukupno 180 ha uzgaja se: kukuruz na 55 ha, talijanski ljulj na 37 ha, engleski ljulj na 50 ha, crvena djetelina na 13,5 ha, tritikal na 10 ha, zob na 3,5 ha, dok prirodni travnjaci zauzimaju 11 ha. Kroz čitavo razdoblje tova količina ST je u prosjeku iznosila 8,26 kg, dok je koncentracija SV iznosila 12,17 %. Prosječna energetska koncentracija tijekom tova iznosila je 11,26 MJ ME/kg ST, dok je proteinska koncentracija iznosila 147,87 g iSP/kg ST. Odnos između iSP i ME je iznosio 13,18 g iSP/MJ ME. U oba prikazana obroka bio je zamjetan negativan RNB. Voluminozni dio obroka u prosjeku je pokrivao 83,21% potrebnih hranjivih tvari. Iz svega navedenog može se zaključiti da OPG unatoč teškom stanju u poljoprivredi, postiže vrlo dobre rezultate i stvara dobre uvjete za daljnju uspješnu i ekonomski isplativu proizvodnju mesa. |