Title POTENCIJAL MLIJEČNOSTI IZVORNIH PASMINA OVACA U REPUBLICI HRVATSKOJ
Title (english) The potential of dairy original sheep breeds in the Republic of Croatia
Author Ksenija Šikač
Mentor Tatjana Jelen (mentor)
Committee member Dražen Čuklić (predsjednik povjerenstva)
Committee member Vinko Pintić (član povjerenstva)
Granter Križevci college of agriculture Križevci
Defense date and country 2018-11-29, Croatia
Scientific / art field, discipline and subdiscipline BIOTECHNICAL SCIENCES Agronomy Animal Husbandry
Abstract Cilj rada bio je utvrditi značaj i važnost uzgoja izvornih pasmina ovaca u Republici Hrvatskoj (RH), te da li mliječno ovčarstvo ima perspektivu u našoj zemlji. Izvorne i zaštićene pasmine domaćih životinja potrebno je promatrati kao jedinstveno kulturno, povijesno, genetsko bogatstvo i nasljeđe, ali ih i iskoristiti kroz njihov proizvodni potencijal. Izvorne i zaštićene pasmine pogodne su za korištenje i održavanje pašnjačkih površina, sprječavanje devastacije i sukcesije staništa (biotopa), uključivanje u programe organske (ekološke) proizvodnje i razvijanje prepoznatljivih tradicionalnih robnih marki. Izvorne pasmine (paška, istarska, creska, krčka, rapska ovca, dubrovačka ruda, lička pramenka, dalmatinska pramenka i cigaja) čine 80% od ukupne populacije ovaca u RH. Broj ovaca izvornih i zaštićenih pasmina tijekom istraživanih godina (2008. – 2017.) kao odgovor na važeće strategije o njihovoj zaštiti raste. Jednako tako povećavao se i potencijal mliječnosti istraživanih pasmina. U budućnosti postoji mogućnost povećanja proizvodnog potencijala i plasmana ovčjeg mlijeka za uzgajivače. Uzgoj izvornih pasmina ovaca dominira uglavnom na otocima i priobalnom području, vodeća je pri tome Zadarska županija, koja bilježi najveću otkupnu količinu mlijeka, kao i najveći broj isporučitelja mlijeka. Za proizvodnju mlijeka najviše se koriste paška i istarska ovca. Hrvatski autohtoni sirevi, kao primjerice paški sir, dobitnici su mnogih domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada. Većim plasmanom mlijeka i proizvodnjom autohtonih sireva povećala bi se dohodovnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, spriječila depopulacija stanovništva i obogatila turistička gastronomska ponuda. Povećanje broja zainteresiranih uzgajivača kroz ekonomsko i gospodarsko značenje moglo bi se očekivati u uvjetima stalnog poticanja i trajnog organiziranja proizvodnje tradicionalnih proizvoda izvornih pasmina.
Abstract (english) The aim of the paper was to determine the importance of original sheep breeds in the Republic of Croatia and the sheep perspective in our country. Original and protected breeds of domestic animals need to be viewed as a unique cultural, historical, genetic wealth and heritage, but also are exploited through their productive potential. Original and protected breeds are suitable for the use and maintenance of pasture areas, prevention of devastation and succession of habitats (biotope), inclusion in organic (ecological) production programs and the development of recognizable traditional brands. The original breeds (paška, istarska, creska, krčka, rapska ovca, dubrovačka ruda, lička pramenka, dalmatinska pramenka i cigaja) make up for 80% of the total sheep population in the Republic of Croatia. The number of sheep of native and protected breeds during the years investigated (2008 - 2017) in response to current strategies for their protection is increasing. Equally, the potency of investigated breeds' milk was also increased. In the future there is an opportunity to increase the production potential and placement of sheep's milk for breeders. The breeding of native sheep breeds predominates mainly on the islands and the coastal area, and the County of Zadar, which records the highest purchasing volume of milk as well as the largest number of milk suppliers. In milk production is the most commonly used Pag and Istrian sheep. Croatian originally cheese, such as Pag cheese, are the winners of many domestic and international prizes. Increased milk sales and production of autochthonous cheese would increase the income of family farms, prevent depopulation and enrich the tourist gastronomic offer. Increasing the number of interested growers through economic significance could be expected in the conditions of constant promotion of traditional breeding of native breeds.
Keywords
izvorne pasmine ovaca
mliječnost
autohtoni sirevi
Keywords (english)
original breeds of sheep
dairy production
originally cheese
Language croatian
URN:NBN urn:nbn:hr:185:795135
Study programme Title: Agriculture Study programme type: professional Study level: specialist graduate Academic / professional title: stručni/a specijalist/specijalistica inženjer/inženjerka poljoprivrede (stručni/a specijalist/specijalistica inženjer/inženjerka poljoprivrede)
Type of resource Text
File origin Born digital
Access conditions Open access
Terms of use
Created on 2018-12-04 11:22:22